Neil Turner's Blog

Blogging about technology and randomness since 2002

McAfee VirusScan Enterprise 7.1

In the end, I decided to give McAfee a try, on the premise that I can always uninstall it and use something else if I didn’t like it. It’s the Enterprise edition, so it comes without the noddified fluff that the home edition is bundled with, and I was able to not install things like the OnAccess scanner, which I probably don’t need – maybe I didn’t make it clear but I really just wanted a scanner that I could update weekly and then do a quick scan, or a program that can scan a suspicious floppy or email attachment on an individual basis. Again, if I was setting up a system for someone, I would always enable email and active scanning, but I can probably do without them on my own system.
So far, so good. I have a weekly scan of most files (executables, scripts, Office documents, that kind of thing) and then a monthly scan of all files, and updates set to happen weekly just before the weekly scan. It’s quite quick and hasn’t put any extra load on the system, nor does it annoy me by constantly reminding me that I don’t have OnAccess scanning installed. Updating is also nice and straightforward, although there was an initial hurdle to overcome – it defaults to updating from the university’s own servers which weren’t working at the time (this was about 10:30pm on a Saturday night, remember), but fortunately over locations are provided and once I’d found the option to change the default I was off.
All in all, it’s looking good so far.
Interesting trivia: On Thursday I used a floppy disk with this computer for the first time. The only reason why I know that is because it’s an external one, and when I plugged it in to use it, Windows had to install drivers for it. This is bearing in mind that I’ve had this machine since the end of October.

One Comment

  1. EVERY TIME I TRY TO UPDATE MCAFEE ENTERPRISE 7.1 I GET A MESSAGE SAYING
    FAILED TO INITIALIZE COMMON UPDATER SUBSYSTEM. MAKE SURE THE MCAFEE FRAMEWORK SERVICE IS RUNNING. MCAFEE COMMON FRAMEWORK RETURNED ERROR 80040154@1
    ANY IDEAS PLEASE I HAVE TRIED REINSTALLING THE PROGRAMME BUT WITH NO SUCCESS